De Slag bij Steenbergen, 17 juni 1583. Middenonder een cartouche met de titel en de legenda A-S in het Spaans. (Bron: Romeyn de Hooghe, 1670-1699, Rijksmuseum)
Thema
Krijgstactieken uit de Tachtigjarige Oorlog
Ontwikkelingen in oorlogsvoering bepaalden in grote mate het verloop van de Tachtigjarige Oorlog.
Voetvolk en vechtjassen
De Tachtigjarige Oorlog staat binnen Nederland vooral bekend als een onafhankelijkheidsstrijd, waarbij het kleine Nederlandse leger onder Maurits door middel van innovatieve militaire technieken en tactieken het grote koningsgezinde Leger van Vlaanderen het hoofd wist te bieden. Maar klopt dit wel? Is er sprake van het voortzetten van een lange militaire traditie, of is er sprake van baanbrekende nieuwe aspecten die de strijd konden beslechten?
Veldslagen
Het Leger van Vlaanderen
Door de grootte van het Spaanse rijk was er sprake van meerdere legers, die vaak de naam droegen van het gebied waar ze dienden. In de strijd met de opstandige Nederlanden was het belangrijkste wapen het Leger van Vlaanderen dat, net als de rest van de legers onder de Spaanse hegemonie, voor een belangrijk deel uit tercios bestond. Iedere tercio bestond uit circa 1500 man, waarbij de verschillende type troepen (vuurwapens, piekeniers en steek- en slagwapens) ieder 1/3 deel van de volledige tercio uitmaakten. De troepensterkte van het Leger van Vlaanderen varieerde sterk gedurende het conflict: in 1572 zijn er (op papier) ruim 67.000 soldaten actief, terwijl tijdens het Twaalfjarig Bestand de aantallen rond de 15.000 man schommelen, om daarna wederom uit te groeien tot ca. 62.000 man in 1623, in aanloop naar een aantal grote militaire campagnes.
Naast een verschil in troepenaantal kan de organisatie en het gebruik van het Leger van Vlaanderen worden onderverdeeld in twee verschillende fases: de fase 1567-1609 en de fase 1609-1659. De eerste fase bouwde voort op de efficiënte militaire methodes van de tercios uit de eerste helft van de zestiende eeuw en was zowel strategisch als tactisch een van de meest succesvolle legers van vroegmodern Europa. Het succes van het Leger van Vlaanderen in deze periode had meerdere redenen: er was sprake een militair professionalisme en de regimenten waren strak gestructureerd. Daarnaast was er sprake van een open houding ten opzichte van de veranderingen en innovaties in oorlogsvoering. Hierdoor kregen nieuwe technieken en tactieken snel voet aan de grond, waaronder de inzet van nieuwe vormen van vuurwapens en het gebruik van een ingenieurscorps tijdens belegeringen. Ten slotte was een van de succesfactoren dat de officieren tijdens deze fase op basis van verdienste en geschiktheid werden geselecteerd, in plaats van op afkomst.
De tweede fase, van 1609 tot 1659, kenmerkt zich juist door de neergang van de tercios. Een van de meest belangrijke factoren hiervoor was dat leidinggevende posities werden vergeven aan de aristocratie. Dit had tot gevolg dat de legers werden aangevoerd door ongeschikte officiers, die weinig verstand hadden van het aanvoeren van een leger in het veld of het tactische inzet van verschillende legeronderdelen. De definitieve neergang van de tercio als vrijwel onoverwinnelijke eenheid vond echter pas plaats met de Slag bij Rocroi (1643), alhoewel de tercios bij de Slag bij Valencienne (1656) nog een laatste grote overwinning wisten te behalen.
Het Staatse leger
Over het Staatse leger heerst al enkele eeuwen de mythe dat het door technische en met name tactische innovaties onder Maurits vanaf het Twaalfjarig Bestand een revolutionair, modern leger was dat daardoor het Leger van Vlaanderen het hoofd kon bieden. Deze visie is echter vooral gebaseerd op contemporaine auteurs die Maurits steunden en veelal verwijzingen naar de oudheid in hun beschrijving van zijn legertactieken opnamen. Het Staatse leger onder Maurits volgde vooral de nieuwe militaire trends, waardoor het leger op veel elementen sterk overeen kwam met het Leger van Vlaanderen. Zo liet Maurits, in navolging van het Spaanse leger, vanaf 1600 ingenieurs opleiden specifiek voor belegeringen en maakte hij gebruik van nieuwe militaire tactieken, voor onder meer de infanterie en cavalerie. De nieuwe infanterietactieken, die aan Maurits worden toegeschreven, lijken echter niet goed te hebben gewerkt; bij Nieuwpoort moest de “moderne” infanterie gered worden door de Staatse ruiterij en in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) zorgde de “Nassause gevechtsopstelling” voor een reeks nederlagen, waaronder de slag bij Nördlingen (1634).
Oorlogsleed
-
Artikel
Op de vlucht voor de 'Crouwaten'
In 1618 leidt een godsdienstoorlog in Bohemen tot…
–
-
Thema
Pest tijdens de Tachtigjarige…
“A peste, fame, belloque, libera nos Domine”
(van… -
Artikel
Een lied over het Beleg van…
In 1612 werd de tekst gedrukt van een ‘chanson…
-
Artikel
Beeldenstorm in 's-Hertogenbosch
In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wordt…
–
-
Artikel
De Tachtigjarige Oorlog in Loon op…
De Tachtigjarige Oorlog raakte heel Brabant, dat…
-
Artikel
De Kruisheren en de Oranjevorsten
De geschiedenis van het klooster Sint Agatha is…
-
Artikel
Het beleg van Bergen op Zoom in…
Na afloop van het Twaalfjarig Bestand in 1621…
–
-
Artikel
Een laatste redmiddel bij het…
Nabij het Van Abbemuseum te Eindhoven werden in…
-
Artikel
De pest in Tilburg en Goirle
In de periode 1583-1625 werd Tilburg en haar…
–
-
Artikel
De grote brand van Oisterwijk door…
Het noorden van de Nederlanden was gedurende de…
Geen geld, geen dienst
Een van de problemen die zowel aan Staatse als Spaanse zijde het opereren van de legers beïnvloedde, was de onregelmatige betaling van salaris. Dit leidde niet alleen tot onvrede onder de troepen, maar ook meerdere malen tot muiterijen of het verkopen van strategisch gelegen forten of steden aan de vijand. Zo werd door Engelse troepen, die streden aan Staatse zijde, bijvoorbeeld Geertruidenberg in 1589 aan de Spanjaarden verkocht en werden de Spaanse garnizoenen van de forten Crèvecoeur en Sint-Andries in 1600 door Maurits voor een bedrag van 125.000 gulden uitgekocht.
Van een van de grootste muiterijen aan Spaanse zijde is de muiterij van Hoogstraten (1602-1605), waarbij ca. 3000 Spaanse en Italiaanse soldaten de stad Hoogstraten innamen uit onvrede over de magere provisies en het uitblijven van betaling. Gedurende de muiterij haalden de muiters de banden aan met het Staatse leger onder Maurits, die beloofde hen te beschermen tegen het Leger van Vlaanderen. De bescherming onder Maurits zou standhouden tot de muiters het hadden bijgelegd met aartshertog Albrecht, om zo in ieder geval executie te vermijden. Uiteindelijk werden de muiters vergeven (onder meer omdat Albrecht er niets ertegen kon doen) en wederom geïncorporeerd in het Leger van Vlaanderen.
Deze muiterij is een uniek voorbeeld van de problemen van het Leger van Vlaanderen, aangezien er een ooggetuigenverslag van bekend is. Markies Charles Alexandre de Croÿ, een bevelhebber aan Spaanse zijde, liet zich vrijwillig gijzelen door de muitende troepen en verbleef gedurende elf maanden in hun midden. Ook al is het, als onderdeel van een autobiografie, een gekleurde bron, toch biedt het een uniek inzicht in de organisatie van de muiters en hun bijzondere verstandhouding met het Staatse leger.
Het effect van deze muiterijen, die vooral aan Spaanse zijde plaats vonden, was dat het Leger van Vlaanderen in een aantal gevallen door deze interne problemen het Staatse leger de ruimte en tijd gaf om zich te consolideren en hergroeperen. Had het Spaanse leger na een aantal overwinningen efficiënt doorgevochten, dan was de druk op het Staatse leger veel groter geweest en had dit de oorlog op een andere manier kunnen beslechten.
Veldslagen in de collecties
-
Collectie-itemStadsarchief Breda
-
Collectie-itemStadsarchief Breda
-
Collectie-item
Slag bij Nieuwpoort, 1600
Stedelijk Museum Breda
Noord en Zuid
Ondanks de overeenkomsten tussen het Staatse en het Spaanse leger zijn er toch enkele verschillen, die sommige successen van het Staatse leger kunnen verklaren. Het meest belangrijke aspect is misschien wel het feit dat de meeste macht binnen het Staatse leger vanaf 1589 in handen was van één familie, de Van Nassaus, die middels nepotisme haar invloed steeds verder wist uit te breiden. Doordat de Van Nassaus op deze wijze het beleid konden bepalen, konden zij op efficiënte wijze het leger aansturen. Dit in tegenstelling tot het Leger van Vlaanderen, waar meerdere edellieden met elkaar concurreerden en hierdoor besluitvorming op cruciale momenten vertraging op liep.
Daarnaast was het Staatse leger op financieel niveau beter georganiseerd; zo werd het salaris (in vergelijking met dat van het Leger van Vlaanderen) vrij regelmatig uitbetaald, wat het moraal van de troepen ten goede kwam en waardoor er minder sprake was van muiterijen door ontevreden troepen.
Daarbij was er sprake van een verschil van prioriteiten: voor de Staatse zijde was de strijd tegen Spanje vrijwel het enige conflict waar ze zich mee bezig hoefden te houden, terwijl de Spaanse zijde zijn aandacht moest verdelen over verscheidene fronten in hun rijk. Er was, zeker door de financiële situatie van Spanje, maar een beperkt aantal middelen om oorlog te voeren op een aantal fronten in Europa. Het moment dat de spanningen met Frankrijk of het Duitse Rijk opliepen, werd het voortzetten van de strijd tegen de Nederlandse opstandelingen vaak gezien als minder belangrijk.
Maar waren er, naast bovengenoemde redenen, zaken die de strijd in het voordeel van een van de partijen konden beslechten? Een belangrijke factor lijkt het landschap zelf te zijn geweest. Het Leger van Vlaanderen had een beter begrip van het landschap in de Spaanse Nederlanden en de grensgebieden, terwijl het Staatse leger een tactisch voordeel wist te behalen door het vlakke terrein in het noorden en noordoosten van de Nederlanden en het sterk veranderlijke landschap in de Zeeuwse Delta te gebruiken. Uiteindelijk lijken vooral een combinatie van vechten op verschillende fronten, de adellijke commandocultuur en de financiële problemen de Spaanse zijde op cruciale momenten van momentum te hebben beroofd.
De Tachtigjarige Oorlog op Brabants Erfgoed
-
Getuigenis
Alex Soetekouw over de Slag van…
Voor het project 'Goud van Brabant' zijn…
-
Artikel
De Nederlandse taal en de…
De ontwikkeling van het Nederlands komt in de…
-
Artikel
Noodmunten uit Het Noordbrabants…
De collectie van Het Noordbrabants Museum bevat…
-
Thema
Het beleg van 's-Hertogenbosch in…
De inname van 's-Hertogenbosch was een van de…
–
-
Artikel
De Kruisheren en de Oranjevorsten
De geschiedenis van het klooster Sint Agatha is…
-
Artikel
Merck toch hoe Sterck
Het lied 'Merck toch hoe Sterk' is opgenomen in…
-
Biografie
Graaf Willem IV van den Bergh
Willem IV van den Bergh (1537-1586) was een van…
–
-
Artikel
The Cuirassier in the Eighty Years…
The Royal Armouries possesses one of the finest…
-
Artikel
Oss en de Opstand
De Tachtigjarige Oorlog bracht Oss weinig goeds.
–
-
Artikel
Duc d'Alf, een archeologisch…
Tijdens een archeologisch bodemonderzoek in 1989
-
Artikel
Willemstad, schutse van Holland
Het in 1565 gestichte dorpje Ruigenhil, dat later…
-
Artikel
Beeldenstorm in 's-Hertogenbosch
In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wordt…
–
-
Website
Longread: 80 jaar oorlog in Brabant
Een spoedcursus
-
Biografie
Adolf van Cortenbach
Adolf van Cortenbach is geboren in 1540 en na een…
–
-
Artikel
Een Poolse kroonprins in Breda
Wie denkt aan Polen en Breda, denkt…
–
-
Artikel
Een katholieke blik op de…
De Opstand kende heel wat helden en de grootste…
-
Artikel
Een monniksbeker
Het geweld van de Beeldenstorm kwam uiteraard…
-
Artikel
Op de vlucht voor de 'Crouwaten'
In 1618 leidt een godsdienstoorlog in Bohemen tot…
–
-
Artikel
1580: Beeldenstormen in Bergen op…
Tijdens de beeldenstorm van 1566 bleef Bergen op…
–
-
Artikel
Een laatste redmiddel bij het…
Nabij het Van Abbemuseum te Eindhoven werden in…
-
Artikel
Filips Willem van Oranje en Breda
Sinds de list met het turfschip was Breda weer in…
–
-
Biografie
Simon Bax
Simon Bax, ook Symon Bax (of Bacx, Bakx, Baks en…
–
-
Artikel
Leo Belgicus en de Tachtigjarige…
Al vroeg in de geschiedenis van de cartografie…
-
Artikel
De verdediging van Hilvarenbeek in…
Een schans was een belangrijk verdedigingswerk…
-
Artikel
Burgeroorlog in 's-Hertogenbosch
De beeldenstorm van 1566 zette de verhoudingen…
-
Artikel
De Slag van Leckerbeetje
Afgaande op het aantal keren dat hij is afgebeeld
-
Artikel
Het Helmondse kasteel en de…
Wie anno nu het Helmondse kasteel nadert, ziet…
-
Artikel
Een genaaste en een nieuw gebouwde…
Het idee dat Noord-Brabant en katholiek zowat…
-
Artikel
Fort de Roovere
Fort de Roovere is het grootste Fort van de West
-
Artikel
Een gedenkpenning voor Gisbertus…
De leergierige en vrome Gisbertus Voetius (1589
–
-
Artikel
Gamend en lezend door de…
De Tachtigjarige Oorlog maakt onlosmakelijk deel…
-
Artikel
Eerste martelaar van de Hervorming
Vrij kort nadat Maarten Luther (1483-1546) in…
-
Artikel
Een glazen kanon
Een kanon is natuurlijk een uitstekend symbool…
-
Artikel
Geschonden Catharina
Halverwege de zestiende eeuw smeulde er een…
-
Artikel
Het grafmonument van Charles Morgan
De strijdende partijen maakten in de…
-
Biografie
Hendrick Lonck
De verovering van de Spaanse zilvervloot door…
–
-
Artikel
Grave 1602
Inwoners van een belegerde stad die weken of…
–
-
Artikel
1577: Bergen op Zoom wordt Staats
Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was…
-
Artikel
Het eerste boek over gokverslaving
In 1560 schrijft arts Pascasius Justus Turcq…
-
Artikel
De dorpsontwikkeling en de locatie…
De ontwikkeling van veel dorpen in het zandgebied…
-
Artikel
De Infante Isabella bezoekt Breda
Op de gravure “De belegering van Breda” laat…
-
Artikel
Het verraad van Charles de Gavre…
Charles de Gavre (1525-1611), heer van Fressin
–
-
Artikel
Een lied over het Beleg van…
In 1612 werd de tekst gedrukt van een ‘chanson…
-
Artikel
De capitulatie van 1629
Op 14 september 1629 kwam met een…
-
Artikel
Streven naar gelijkberechting
Na de inname van ’s-Hertogenbosch ondernamen de…
-
Artikel
Het reglement op de politieke…
De politieke onderworpenheid die het…
-
Artikel
Een Oranjebord in Geertruidenberg
In 1582, twee jaar voor zijn gewelddadige dood
-
Artikel
Het kasteelterrein van Cranendonck
Toen Willem van Oranje (1533-1584) in 1551 met…
-
Artikel
De Staatse Raad van Brabant
Beetje bij beetje knabbelden de opstandige…
-
Podcast
Topstukken: Een ingekleurde kaart…
In een Bredaas museumdepot ligt sinds kort een…
-
Artikel
Kasteel Maurick
Op een eilandje bij de Dommel ligt Kasteel…
-
Artikel
Fort Crèvecoeur
Crèvecoeur aan de Maas bij Hedel ligt nu midden…
-
Artikel
Spinolaschans
De Spaanse veldheer Ambrogio Spinola (1569–1630…
-
Artikel
De Citadel van 's-Hertogenbosch
Vlakbij de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch ligt…
-
Artikel
Fort Henricus
Fort Henricus is in 1626 door de Republiek…
-
Artikel
West-Brabantse Waterlinie
De West-Brabantse waterlinie is een van de oudste…
-
Artikel
Fort Isabella
Fort Isabella kent een bewogen…
-
Artikel
De slag bij Engelen
De schans bij Engelen, vlak boven 's
-
Artikel
De onneembare vesting Heusden in…
Als Alva in de Nederlanden komt, ontvangt Heusden…
-
Artikel
Hilvarenbeek na de val van ’s
De welvaart van Hilvarenbeek in de vijftiende…
-
Biografie
Gerard van Horne
Gerard van Horne, graaf van Bassigny, heer van…
–
-
Artikel
Een belegering in beeld
Het beleg en de verovering van 's-Hertogenbosch…
-
Thema
Vestingwerken, erfgoed van de…
Het erfgoed van de Tachtigjarige Oorlog kunnen we…
-
Artikel
De Tachtigjarige Oorlog in Loon op…
De Tachtigjarige Oorlog raakte heel Brabant, dat…
-
Artikel
Kasteel Zevenbergen in de…
Het kasteel van Zevenbergen was van oorsprong een…
-
Thema
Pest tijdens de Tachtigjarige…
“A peste, fame, belloque, libera nos Domine”
(van… -
Artikel
Het beleg van Bergen op Zoom in…
Vanwege de strategische ligging van Bergen op…
–
-
Biografie
Samuel de Swaef
Samuel de Swaef (of Swaaf) werd in 1597 geboren…
–
-
Artikel
Een lofdicht op de burgemeester…
In 1630 publiceren twee jonge, ondernemende…
-
Thema
De kurassier tijdens de…
Een van de meest uitgebreide collecties van…
-
Biografie
Pascasius Justus Turcq
Aan het eind van de zestiende eeuw leefde in…
–
-
Artikel
De Tachtigjarige Oorlog door…
Een strijd tegen calvinistische ketters, een…
-
Artikel
De grote brand van Oisterwijk door…
Het noorden van de Nederlanden was gedurende de…
-
Artikel
Een noodmunt uit Breda 1577
In september 1577 was er nood aan de man in Breda.
–
-
Artikel
Preken in de open lucht van…
De stem van dominee Hermanus Schevenhuisen (circa…
-
Biografie
Pascasius Turcq
Pascasius Turcq (ook geschreven als Paschasius…
–
-
Artikel
Tachtig Jaar Oorlog in Brabant…
Een van de ingrijpendste gevolgen van de tachtig…
-
Thema
De religieuze erfenis van de…
Hoewel de Tachtigjarige Oorlog officieel eindigde…
-
Artikel
Nieuw Gastel en de verschrikkingen…
Kort na de stichting van Nieuw Gastel –…
–
-
Artikel
De West-Brabantse Waterlinie en de…
In de omgeving van Bergen op Zoom hadden de…
-
Biografie
Jan Bax
Ook Johan Bax genoemd (of Bacx, Bakx, Baks en…
–
-
Artikel
Mythevorming rond het bezoek van…
In 1624 bracht de Pools-Litouwse kroonprins…
-
Artikel
Ravenstein in de Tachtigjarige…
Het Land van Ravenstein leek als Gulliks-Kleefse…
–
-
Artikel
De pest in Tilburg en Goirle
In de periode 1583-1625 werd Tilburg en haar…
–
-
Biografie
Philippine van Ruyschenberg
Philippine (ook wel Philippa) van Ruyschenberg…
–
-
Artikel
Skeletten en knopen in Gilze
Zeven werkdagen waren archeologen er in 2000 druk…
–
-
Artikel
De vlucht van Willem van Oranje…
We schrijven het jaar 1567 en prins Willem van…
–
-
Artikel
Muitende soldaten nemen het…
De koninklijke landvoogden in Brussel hadden de…
-
Artikel
Het Turfschip van Breda
List en bedrog, hinderlaag en verraderlijke moord…
–
-
Artikel
Het Beleg van Breda (1624-1625)
Na het aflopen van het Twaalfjarig bestand in…
–
-
Artikel
Het Beleg van Breda in 1637
In de zomer van 1637 concentreerde prins Frederik…
–
-
Artikel
Het lege land van Breda
In de Tachtigjarige Oorlog zijn flink wat…
-
Artikel
Een legerkamp op de Steenakker bij…
In een legerkampje in Breda uit de Tachtigjarige…
-
Artikel
De vesting Breda
Het verhaal van de veelbesproken vesting Breda en…
-
Biografie
Gillis Couwenberg
Volgens de predikantenborden in de Dorpskerk van…
-
Artikel
Niet sonder Godt
In de Brabantse steden mogen huizen uit de…
-
Artikel
Het platteland van Lith tijdens de…
Als je leest over de Tachtigjarige Oorlog, dan…
–
-
Artikel
Een interieurschildering uit de…
Nog maar enkele decennia geleden had de…
-
Getuigenis
Xavier van Delft over het Wonder…
Voor het project 'Goud van Brabant' zijn…
-
Biografie
Marie de Brimeu
Marie, telg uit de aristocratische familie De…
–
-
Artikel
Georganiseerde misdaad in de…
Oorlog, armoede en ziekte, de Brabantse burger…
–
-
Artikel
De pestepidemie in Helmond in 1636
In 1636 werd Helmond voor de laatste keer…
-
Artikel
De schutters van Heusden bij het…
In het begin van de Tachtigjarige Oorlog bleef…
-
Artikel
De Slag bij Steenbergen (1583)
In de Nederlandse geschiedenisboeken wordt er…
-
Biografie
Robert Henderson van Tunnegask
Robert Henderson, de eerste van drie broers die…
1622
-
Artikel
Het militaire geslacht Colyear en…
De Colyears: vader, zoon en drie kleinzoons
–
-
Artikel
Adolf van Cortenbach in Brugge
Adolf van Cortenbach (1540-1594) werd in 1540…
–
-
Biografie
Jan IV van Bergen
In de zestiende eeuw was Jan IV van Bergen
–
-
Podcast
Bart van Eekelen en Joey Spijkers
Historicus Joey Spijkers en kunsthistoricus Bart…
-
Artikel
Twee kanunniken tijdens het beleg…
In de zestiende eeuw nam de nieuwe religie, het…
–
-
Artikel
De Heusdense stadsbrand in 1572
Het Brabantse vestingstadje Heusden is in zijn…
–
-
Artikel
Woudrichem en de brand in 1573
Officiële berichten over een brand op…
–