Van den Bergh
De familie van den Bergh was in de tweede helft van de negentiende eeuw een belangrijke innovatieve en economische drijvende kracht in Oss, waaruit een aantal succesvolle ondernemingen voortkwam. Zo richtte Daniël van den Bergh in 1856 een wattenmolen op, die zich richtte op het verwerken van oude stoffen tot vulsel voor onder meer meubels en beddengoed, en zette Simon van den Bergh een aantal margarinefabrieken op in Oss.
Diversificatie
In 1888 begon het bedrijf zich naast de wattenhandel toe te leggen op de verwerking van kapok, dat vanuit de voormalige Nederlandse koloniën werd aangevoerd. Verdere uitbreiding en diversificatie volgde in 1916 met de bouw van een weverij, waardoor het bedrijf internationaal doorbrak als fabrikant van tapijten en meubelstoffen. Daarnaast werden onder meer een tekenkamer voor het grafisch ontwerpen van nieuwe patronen en een stofververij gebouwd, om aan de nieuwe vraag uit binnen- en buitenland te kunnen voldoen.
Ondergang
De jaren ’70 van de twintigste eeuw markeerden een keerpunt voor de fabriek. Na jarenlange groei was er sprake van stakingen, onder meer geleid door de toenmalige Socialistische Partij (SP), en was het bedrijf niet langer winstgevend. Dit leidde ertoe dat de firma Bergoss zelf failliet ging en de gezonde onderdelen van het bedrijf werden overgenomen door concurrent Desso.
Herontwikkeling
In de jaren ’90 van de twintigste eeuw volgde de herontwikkeling van het gehele Bergoss-complex, dat grotendeels plaats maakte voor een nieuwe woonwijk. Het hoofdgebouw en het kantoor van de firma zijn in de herontwikkeling opgenomen, waarbij de bijzondere architectonische elementen het gebied een eigen, industriële identiteit meegeven.
Bronnen
Eerelman, M., “Bergoss: internationaal bekende stoffen uit Oss”, Stadsarchief Oss, juni 2008, via: http://www.stadsarchiefoss.nl/Default.aspx?so=g&id=122 (stand op 6 juni 2018).
Nederlandse Spoorwegen, “Bergoss”, Tussen de rails 12 (jr. 4, 1956).
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed “Monumentnummer: 516594 v.m. Bergoss fabriek Bram van den Berghstraat 22 5348 JT te Oss”, via: https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/516594 (stand op 6 juni 2018).
Semeijn, J., en Eijkelenboom, W., Het Bergoss-terrein te Oss, Eindhoven, 1979.
Dit artikel is een bewerking van een tekst van M. Schlingmann, zoals eerder gepubliceerd op www.brabantserfgoed.nl.