Eindhovense lakenloodjes

Eindhovense lakenloodjes

Voor- en achterzijde van een Eindhovens lakenloodje uit de periode 1350-1425. (Bron: Archeologisch Centrum Eindhoven en Helmond)

Alle rechten voorbehouden

Hoeveel wollen en linnen stoffen er in de loop van de eeuwen ook vervaardigd zijn op de weefgetouwen in de Brabantse steden en dorpen, er is nagenoeg niets van over. Lakenloodjes zijn daarentegen wel vaak bewaard gebleven.

Textiel slijt en als het uiteindelijk wordt afgedankt, vergaat het ook. Anders dan aardewerk, metaal of hout laat het in de bodem vrijwel nooit sporen na. Maar wat bij archeologisch onderzoek wel gevonden wordt zijn de loodjes die vroeger door keurmeesters aan de stoffen werden vastgemaakt als een kwaliteitskeurmerk.

Zulke loodjes zijn bewijs van de stedelijke lakenproductie binnen georganiseerd verband of, als ze uit andere steden afkomstig zijn, van de handel in wollen stoffen. In ’s-Hertogenbosch zijn honderden van dergelijke loodjes teruggevonden, in Eindhoven enkele tientallen. Een vroeg exemplaar is voorzien van een wapenschildje met daarop een hoorn. Weliswaar voert het Eindhovense stadswapen drie hoorns, maar de letters EN en OV zijn zonder twijfel een afkorting van ENDOVEN. Het loodje dateert waarschijnlijk uit de jaren 1350-1425.

 

Bronnen

Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014.

 

Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. Van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014, 87.