Bij het smeden van het nieuwe bondgenootschap tussen vorst en adel door de Bourgondiërs kwam de ridderorde van het Gulden Vlies vanzelfsprekend heel goed van pas. Ook hoge adellijke geslachten uit het noorden van Brabant werden in de orde opgenomen, zoals de Nassaus uit Breda en de Van Glymes uit Bergen op Zoom.
Cornelis van Bergen (1458-1509), een buitenechtelijke zoon van Jan II van Glymes (1417-1494), werd in 1501 tot Vliesridder geslagen, zijn zoon Maximiliaan in 1516. Cornelis en Maximiliaan hadden hoge posities aan het hof en uitgebreide bezittingen, waaronder de heerlijkheden en de bijbehorende kastelen van Zevenbergen, Heeswijk en Croy bij Stiphout, Grevenbroek en Ranst bij Antwerpen, maar ook – buiten Brabant – die van Vianen en Heemskerk. In ’s-Hertogenbosch bouwde Cornelis van Bergen een stadspaleis, het nog altijd bestaande Hof van Zevenbergen. Hij stierf op het kasteel van Grave, waar hij gouverneur was.
Bronnen
Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, 's-Hertogenbosch, 2014.
Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. Van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, 's-Hertogenbosch, 2014, 67.