RK Veulpoepers BV

RK Veulpoepers BV voor het Heilige Hartbeeld in Tilburg. (Foto: Onbekend, Wikimedia Commons)

RK Veulpoepers BV voor het Heilige Hartbeeld in Tilburg. (Foto: Onbekend, Wikimedia Commons)

Tijdsbesteding van jongeren was tot ver na de oorlog een zaak die door volwassenen werd opgezet, georganiseerd en uitgevoerd. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar vanaf de jaren zestig was de jeugd niet langer daarvan gediend.

Ze nam het heft in eigen hand, ging op zoek naar wat hen aansprak en rekende in één moeite door ook af met de idealen en de waarden van hun ouders. De protestgeneratie had het toneel betreden en de samenleving zou nooit meer dezelfde zijn.

Een Brabantse uiting van dit maatschappelijk verzet was de muziekgroep RK Veulpoepers BV uit Hilvarenbeek die tussen 1973 en 1982 Nederlandstalige − in sappig Brabants gezongen − folk muziek maakte. De afkortingen in de naam van de band verwezen naar enkele elementen waarop zij hun pijlen richtten: kerk en kapitaal, in casu het ethisch reveil van het CDA en de Rabobank. De Veulpoepers maakten niet alleen muziek, ze ondernamen ook sociaalculturele en bedrijfsmatige activiteiten, alle uiteraard vanuit hetzelfde linkskritische maatschappijbeeld. Daarnaast waren ze vijf jaar lang een drijvende kracht achter de Bikse Fiste.

 

Bronnen

Naaijkens, Z., Zout bier in Den Egelantier, Breda, 2009.

 

Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, 's-Hertogenbosch, 2014, 269.