Opbouw en ligging
Het fort bestaat uit 3 plateaus, met steil aflopende zijden, van elkaar gescheiden door een diepe droge gracht; in het oosten en zuiden is het fort begrensd door gedeeltelijk gracht, gedeeltelijk moeras en ven.
Pompejus de Roovere
Zijn naam dankt het fort aan Pompejus de Roovere, die namens de Staten van Holland verantwoordelijk was voor de bouw van de fortificaties. Het werd gebouwd op een zandrug, naar een ontwerp van Jacob Vleugels; volgens het Oud-Nederlandse model met een bastion op elk van de vier hoeken. Het binnenterrein van het fort waren barakken en magazijnen gebouwd voor de militaire bezetting. Omdat het fort hoger stond, kon het omliggende gebied met behulp van een sluis onder water worden gezet.
De Moses Bridge
In 2010 werd het Fort en de omliggende omgeving gerestaureerd. Onderdeel van de restauratie was een nieuwe toegangsbrug naar het fort. Deze loopgraafbrug ligt niet boven het water, zoals gebruikelijk is bij bruggen, maar ín het water. Daardoor lijkt het, wanneer je over de brug loopt, net alsof je door het water loopt. De brug, met de toepasselijke naam Moses Bridge, werd ontworpen door RO&AD architecten. Doordat veel internationale media op het gebied van architectuur aandacht hebben besteed aan deze brug, trekt het ontwerp veel bezoekers.
Bronnen
ArchDaily.com, “Moses Bridge / RO&AD Architecten”, 17 november 2011.
Dit artikel is een bewerking van een tekst van M. Schlingmann, zoals eerder gepubliceerd op www.brabantserfgoed.nl