Een waarschuwingsbord uit de Meierij

WaarschuwingsbordNoordbrabants

Het waarschuwingsbord uit de omgeving van 's-Hertogenbosch uit de achttiende eeuw. (Bron: Het Noordbrabants Museum)

Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over: wie zich aan bomen vergrijpt, staat een niet geringe straf te wachten. Dit waarschuwingsbord heeft in de achttiende eeuw aan een boom gehangen op de kruising van wegen tussen ’s-Hertogenbosch, Helvoirt en Boxtel. Het is een mooi voorbeeld van veranderende normen en het probleem om die te handhaven.

Jurist Hein Vera (1954), die jarenlang onderzoek deed naar de gemene gronden in de Meierij, weet te melden dat het middeleeuwse recht van dorpelingen om uit de bossen te halen wat ze nodig hadden ook nadien nog heel lang is gepraktiseerd, ondanks de regels die dit beperkten. In feite was het natuurlijk een vorm van stroperij, die op het platteland nooit als een zwaar vergrijp is beschouwd.

Vanaf de achttiende eeuw begon echter de herbebossing van Brabant. Grondeigenaren investeerden grote bedragen in jonge aanplant en waren toen al helemaal niet meer gediend van dorpelingen die voor brandhout of geriefhout hun bossen afstroopten, zoals ook dit bord duidelijk maakt.

 

Bronnen

Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014.

Vera, H. L. M., ...Dat men het goed van den ongeboornen niet mag verkopen. Gemene Gronden in de Meierij van Den Bosch tussen hertog en hertgang 1000-2000, Oisterwijk, 2010.

 

Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014, 153.