Dit houdt natuurlijk verband met het materiaal waaruit boerderijen en andere panden daar doorgaans werden opgetrokken. Hout, leem en riet zijn aanmerkelijk minder duurzaam dan baksteen en dakpannen. Daarnaast heeft de ingrijpende verandering op het platteland gedurende de laatste eeuw evenzeer zijn tol geëist: tal van boerderijen hebben daardoor het loodje gelegd.
Aan de Vrouwkensvaart in Waspik staat echter nog een mooi en tamelijk zeldzaam voorbeeld van een plattelandshuis uit het begin van de zeventiende eeuw. Blijkens de gevelsteen werd het in 1609 – met vertrouwen in Gods hulp – gebouwd door Joachim Jan Berthoutse (1550-1625).
Al is het een boerderij, Berthoutse zelf had andere zaken aan zijn hoofd. Hij was een tijd lang schout van Waspik en werkte later als advocaat en notaris. Jarenlang zette hij zich in voor de zes Hollandse dorpen in de Langstraat, waarvan de bevolking werd geteisterd door de Tachtigjarige Oorlog.
Bronnen
Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014.
Van Uytven, R. (red.), Geschiedenis van Brabant, van het hertogdom tot heden, Zwolle, 2004.
Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. Van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014, 237.