Status en macht moet een stadspoort zeker hebben uitgestraald voor bezoekers aan een middeleeuwse stad. Machtige bouwwerken, met robuuste torens, als onderdeel van een stadsomwalling. Naast de status en macht en grens van een rechtsgebied, hadden de omwalling en de poorten voor de poorters (inwoners) van de stad vooral de functie van bewaking en veiligheid. De omwalling en de poorten, bewaakt door poortwachters, hielden controle op iedereen die de stad in- en uitging. ‘s Avonds werden de stadspoorten gesloten. De buitenwereld werd, als het ware, buitengesloten.
Door uitbreiding van de vesting in 1484 kwam de poort binnen de muren van de stad te liggen. Daardoor verloor ze haar functie als toegangspoort en verdedigingswerk. Ondertussen was de poort al enige tijd een gevangenis, waardoor ze bespaard bleef van de sloop. Tot ongeveer 1925 werd de poort nog als gevangenis gebruikt. Vanaf 2015 is de Gevangenpoort een buitenpost van het stadspaleis en museum Het Markiezenhof geworden.
Buitenpost museum met escape room
In 2015 is de Gevangenpoort gerestaureerd en heringericht waardoor de verhalen van de poort en haar bewoners beter beleefd kunnen worden. In de poort worden rondleidingen gegeven. U maakt kennis met de rijke geschiedenis van de poort als verdedigingswerk en u hoort de spannendste verhalen over oud-gevangenen en cipiers die hier ooit ‘woonden’. In de kelder van de poort bevindt zich een museale escape room, waarbij u voelt hoe het is om te ontsnappen uit een middeleeuwse gevangenis.