Erfgoedinstelling

Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught is meer dan een museum; het is een herinneringscentrum, gevestigd op een deel van voormalig Kamp Vught. Konzentrationslager Herzogenbusch is het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland, in 1943 opgezet naar het model van Duitse kampen. Een bezoek geeft u een beeld van het (over)leven binnen het prikkeldraad en het nationaal-socialistische systeem. Ruim 32.000 mensen waren hier tussen januari 1943 tot september 1944 gevangen, van wie ruim 750 mensen overleden in het kamp. Voor 12.000 joden was het kamp een voorportaal naar de vernietigingskampen. In de vaste expositie ziet u hoe mensen dader, slachtoffer of omstander konden worden. Er zijn meerdere wisselexposities per jaar. Ook zijn er activiteiten met theater, films en gastsprekers.

Sinds 2013 is de laatste authentieke barak van Kamp Vught te bezoeken (Astorias 1B, zijstraat Lunettenlaan). Na een renovatie is hier de expositie ‘Als muren konden spreken’ te zien, over de bestemming van het terrein in en na de oorlog. De exposities omvat vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en van collaboratie verdachte Nederlanders. Sinds 1951 werd een deel van het kamp gebruikt als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. De barak heeft beperkte openingstijden. Zie hiervoor de website van het museum.

De bibliotheek van het museum met uitgaven gerelateerd aan Kamp Vught is op afspraak te bezoeken. Het materiaal is alleen ter inzage.

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.