In december 2014 is de voormalig Nederlands Hervormde Kerk aan het Raadhuisplein omgedoopt tot Van Gogh Kerk. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw als overgebleven gedeelte van een verder verdwenen 16e eeuwse hallenkerk. De toren dateert uit 1771. De vader van Vincent van Gogh, Theodorus, was hier van 1875 tot 1882 predikant en zijn zoon Vincent woonde en werkte in 1881 in Etten-Leur. De kerk is sinds 1986 in gebruik als Raadzaal van de gemeente Etten-Leur.
In de kerk staat het Jacobus Zeemansorgel, in 1699 gebouwd door Jacobus Zeemans, organist en orgelmaker te Breda. Dit orgel betreft één van de 32 nog aanwezige orgels in ons land die onderdelen bevatten uit de 17e eeuw. In Noord-Brabant zijn er nog maar vier instrumenten uit deze periode.
Op het moment dat de familie Van Gogh zich in de pastorie in Etten vestigt (1875), is Vincent 22 jaar. Hij woont weliswaar niet meer bij zijn ouders, maar keert wel heel regelmatig terug naar het ouderlijk huis. Vaak omdat hij geld nodig heeft, maar toch ook omdat Brabant en Etten hem na aan het hart liggen. De 28-jarige Vincent keert in het voorjaar van 1881 voor een langere periode terug naar het ouderlijk huis in Etten. Dit keer heeft hij een plan. Hij zou kunstenaar worden.
In de kerk kan de bezoeker binnen een aantal thema's het Ettense verhaal van Vincent van Gogh beleven. Hoe hij worstelde met tekenen en er met hard oefenen steeds beter in werd. Hoe hij hield van het landschap. Hoe hij verliefd werd op zijn nicht Kee Vos en het drama dat zich toen ontrolde. Hoe hij ruzie kreeg met pa. Hoe hij Etten weer verliet, maar het nooit vergat.
Lezingen en exposities
Twee keer per jaar wordt er een lezing georganiseerd en soms is er een extra expositie in de Van Gogh Kerk. Meer informatie hierover vindt u op de site van Etten-Leur City shop Van Gogh.