Sweerts (1552-1612) kwam uit een welgestelde familie van handelaren met vertakkingen in Antwerpen en Amsterdam. In 1584 vestigde hij zich in die laatste stad. Daar hield hij zich bezig met het verhandelen van ‘rariteiten’, exotische zeldzaamheden die door handelsschepen uit verre oorden werden aangevoerd. De van oorsprong Turkse tulpen pasten daar uitstekend in.
Sweerts leverde bollen aan welgestelde klanten in Holland, maar ook aan de Habsburgse hoven van Wenen en Praag. Keizer Rudolf II (1552-1612) was een fanatiek verzamelaar. Sweerts stelde zijn catalogus samen voor de Frankfurter Messe waar hij zijn bollen te koop aanbod. Het werk bevatte fraaie afbeeldingen van tulpen en andere bolgewassen in allerlei variëteiten. Tot 1647 zou het maar liefst zes keer herdrukt worden. De catalogus droeg bij aan de beruchte economische bubbel rond de tulpenhandel die in 1637 inklapte, de tulpenmanie.
Bronnen
Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014.
Sweerts, E., Florilegium Emanuelis Sweerti, Frankfurt am Main, 1612.
Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014, 131.