Het schetsenboek van Hendrik Verhees

Voormalig Martinuskerk Tongelre door Hendrik Verhees

De voormalige Martinuskerk in Tongelre uit het schetsenboek van Hendrik Verhees. (Bron: Hendrik Verhees, 17 mei 1791, Het schetsenboek van Hendrik Verhees)

Van het werk dat de Boxtelse cartograaf, architect, waterstaatkundige, politicus en patriot Hendrik Verhees (1744-1813) heeft nagelaten, is zijn schetsenboek misschien wel het meest van blijvende waarde gebleken.

14e eeuwse kerk in Lieshout Hendrik Verhees

De 14e eeuwse kerk van Lieshout uit het schetsenboek van Hendrik Verhees. (Bron: Hendrik Verhees, 19 oktober 1788, Archief Kapucijnerklooster 's-Hertogenbosch)

Het gaat om tekeningen van gebouwen, meestal kerken, die hij tussen 1787 en 1809 maakte op zijn reizen door Holland, Gelderland en Limburg, maar vooral toch Noord-Brabant.

155 Brabantse kerken en kapellen tekende Verhees, en slechts 23 daarvan zijn nu nog min of meer in dezelfde toestand. De rest is ofwel geheel verdwenen, ofwel ingrijpend verbouwd en daardoor vaak onherstelbaar verminkt.

Het schetsenboek van Verhees is daarom, ook al is zijn tekenstijl soms wat onbeholpen, een buitengewoon waardevolle bron voor de kennis van de vroegere kerkelijke architectuur in Noord-Brabant. In 1975 werd het uitgegeven in facsimile.

 

Bronnen

Van Oudheusden, J., Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014.

 

Dit artikel is een bewerking van een tekst uit J. Van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst, ‘s-Hertogenbosch, 2014, 139.